Škůdci rajčat

Škůdci rajčat. Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin v zahradách po celém světě, ale stejně jako jiné rostliny, i ona čelí útokům škůdců, kteří mohou ohrozit jejich zdraví a úrodu. Znalost nejběžnějších škůdců rajčat je klíčová pro jejich účinnou ochranu a zajištění bohaté sklizeň. Zde jsou některé z nejčastějších škůdců, které mohou napadat rajčata:

  1. Mandelinka bramborová: Tento brouk a jeho larvy jsou známé tím, že okusují listy a stonky rajčat, což snižuje jejich schopnost fotosyntézy a oslabuje rostliny. Prevence zahrnuje sběr brouků a larev ručně, pěstování odolných odrůd a v případě silného napadení použití insekticidů.
  2. Molice skleníková: Tito malí létající hmyzí škůdci sají šťávy z rostlin a oslabují je. Mohou také přenášet virové choroby, které mohou být pro rajčata devastující.
  3. Mšice: Tyto drobné hmyzí škůdci se živí sajícím způsobem a mohou způsobit deformace listů a stonků. Mšice také vylučují medovici, která může přitahovat mravence a vést k rozvoji sazovitosti na listech.
  4. Svilušky: Jsou to malé hmyzí škůdci, kteří se živí sajícím způsobem a mohou způsobit poškození listů a květů rajčat.
  5. Trásněnky: Tyto škůdce lze poznat podle jejich dlouhých, tenkých těl a schopnosti rychle se pohybovat. Trásněnky sají šťávy z listů, což může vést k jejich deformaci a oslabení rostlin.
  6. Drátovci: Jsou to larvy některých druhů brouků, které žijí v půdě a živí se kořeny rostlin, včetně rajčat.
  7. Háďátka: Tyto mikroskopické červy mohou napadat kořeny rajčat, což vede k tvorbě kořenových hlíz a oslabení rostlin.
  8. Medvědi: Jsou to velké, noční hmyzí škůdci, kteří se živí kořeny a mohou způsobit vážné poškození rostlin.

Pro boj proti těmto škůdcům je důležité pravidelně kontrolovat rostliny a přijímat preventivní opatření, jako je udržování čistoty v zahradě, odstraňování plevelů, které mohou sloužit jako hostitelé pro škůdce, a používání ochranných sítí nebo krytů. V případě silného napadení může být nutné použít biologické kontroly, jako jsou predátoři škůdců, nebo chemické přípravky. Vždy je však důležité používat chemické látky zodpovědně a v souladu s pokyny výrobce, aby nedošlo k poškození rostlin nebo životního prostředí.

Článek z oblasti: Zeleninová zahrada

Domů » Škůdci rajčat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *