Čištění trouby

Základní body příspěvku

Čištění trouby může být pro mnohé z nás neoblíbenou domácí prací. Přesto je to důležitý úkol, který pomáhá udržet kuchyň v hygienickém stavu a zabraňuje šíření zápachu při vaření. Zde je několik osvědčených metod, jak vyčistit troubu efektivně a bez použití agresivních chemikálií.

Použití sody bikarbonátu a octa
Nejprve odstraňte všechny rošty z trouby a připravte pastu z jedlé sody a vody. Tuto pastu naneste na vnitřní stěny trouby a nechte působit přes noc. Druhý den postříkejte zaschlou sodu octem, což způsobí reakci, která pomůže uvolnit zbytky jídla a mastnotu. Poté stačí setřít vzniklou směs a trouba by měla být čistá.

Čištění pomocí páry
Další možností je využití páry. Do pekáče nalijte směs octa a vody a vložte jej do trouby nastavené na vysokou teplotu. Po několika minutách by měla pára pomoci uvolnit nečistoty, které pak můžete snadno setřít.

Tabletka do myčky
Zajímavým trikem je použití tablet do myčky. Tablet navlhčete a použijte ji k otření vnitřních stěn trouby. Tato metoda může být účinná, ale je důležité po čištění troubu dobře vyvětrat, aby se odstranil zápach.

Samočistící funkce trouby
Pokud má vaše trouba samočistící funkci, můžete ji využít k odstranění zbytků jídla. Trouba se rozpálí na velmi vysokou teplotu, která spálí všechny zbytky na popel, který poté stačí setřít.

Pravidelná údržba
Ať už použijete jakoukoliv metodu, klíčem k udržení čistoty trouby je pravidelná údržba. Po každém použití trouby je dobré setřít zbytky jídla a mastnotu, aby se předešlo jejich připečení a usnadnilo se tak další čištění.

Pamatujte, že při používání jakýchkoliv čisticích prostředků je důležité dbát na bezpečnost a používat ochranné rukavice, aby nedošlo k podráždění kůže. A vždy se ujistěte, že trouba je před čištěním vypnutá a chladná. S těmito tipy a triky může být čištění trouby méně náročné a vaše trouba bude vypadat jako nová.

Domů » Čištění trouby

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *